Diabetes og honning

I det tyske biblad ADIZ var der i januar 2006 en sammenfattende artikel om
diabetes og honning. Heri blev vist, at også mennesker med diabetes kan tåle
at spise honning; men man kunne ikke forklare hvorfor. Her er fra en kemikers
synsvinkel beskrevet, hvorfor honning ikke hæver ens blodsukkerniveau drastisk,
og hvilke typer honning, der er bedst egnede til diabetikere.

DIABETES (SUKKERSYGE)

Selv de gamle ægyptere kendte til diabetes.
Symptomerne på diabetes er beskrevet på papyrusskrifter
fra år 1550 f.Kr. Det være sig hyppig
vandladning, kraftig tørst, lille appetit, træthed
og vægttab. På latin hedder det ”Diabetes
mellitus”, hvilket kan oversættes som sødt gennemløb
(urin). Diabetes betyder, at man ikke kan
optage og udnytte sukkeret i blodet. En del af
sukkeret udskilles derfor i urinen. Tidligere havde
man på hospitalerne ”smagere”, der smagte på
patienters urin for at afgøre, om patienten havde
diabetes. Hvis ikke diabetes behandles, kan det
medføre en hurtig død. Man skelner normalt mellem
to typer, type I og type II. Type I diabetes er
kendetegnet ved, at kroppen ikke producerer insulin,
mens type II diabetes er en formindsket
insulinproduktion eller en nedsat følsomhed for
insulin. Type II diabetes kommer ofte sent i et
menneskes liv og kaldes også ”gammelmandssukkersyge“.

Hele artiklen er på 4 sider og kan downloades som .pdf fil her